Memóriakártya típusok, mi mit jelent?

micro sd memória kártyák

A memóriakártyák kiválasztása nagyon bosszantó élmény lehet, mivel nagyon sokféle típusú memóriakártya létezik, sokféle funkcióval és árral. Ebben a cikkben részletesen ismertetem a memóriakártyákat, és elmondok mindent, amit tudnunk kell róluk.

Először megvizsgáljuk a memóriakártyák különféle típusait és osztályait, majd megnézzük, mit jelentenek a memóriakártyákra írt információkat. Végül adok néhány tippet a ma kapható memóriakártyák közül a legjobbak kiválasztására.

Memóriakártya-méretek

Rövid áttekintés a különböző SD-kártyaméretekről:

 • Szabványos SD-kártyák: SD (SDSC), SDHC, SDXC, SDIO – 32 x 24 x 2,1–1,4 mm
 • miniSD kártyák: miniSD, miniSDHC, miniSDIO – 21,5 x 20 x 1,4 mm
 • microSD kártyák: microSD, microSDHC, microSDXC, microSDUC – 15 x 11 x 1 mm

sd kártya méretek

SD (Secure Digital – „biztonságos digitális”) kártya

Secure-Digital-kártyaAz eredeti „SD kártyákat” a SanDisk, a Panasonic és a Toshiba közösen fejlesztették ki, és 1999-ben vezették be kamerák és egyéb hordozható eszközökhöz való felhasználásra. A három vállalat később megalapította az SD kártya társaságot a szabványok létrehozása, népszerűsítése és érvényesítése céljából az iparág egészére. Meglehetősen kisméretű, viszonylag alacsony gyártási költségű és sok gyártó által elfogadott SD-kártyák gyorsan ipari szabvánnyá váltak. A fájlrendszer és egyéb korlátozások miatt azonban az SD-kártyák legfeljebb 2 GB adatot tudtak tárolni, ezért új szabványokat kellett kidolgozni a nagyobb kapacitású memóriakártyák létrehozása érdekében. Az SD-kártya szabványokban az a jó, hogy lehetővé tette hogy ugyanazon fizikai méreteket és megjelenést megőrizve, magasabb kapacitású és sebességű újabb generációs SD kártyák létrehozását. Manapság az eredeti SD-kártyák teljesen megszűntek és az új generációs SDHC és SDXC kártyák váltották fel ezeket.

SD nagykapacitású (SDHC – High Capacity) kártya

Secure Digital High Capacity Card-SDHCAz eredeti SD-kártyák 2 GB-os kapacitáskorlája nyilvánvalóan már nem volt elegendő, így az SD-kártya társaságnak új szabványokat kellett kidolgoznia, melyek lehetővé tették a nagyobb kapacitású kártyák létrehozását.

2006 januárjában kifejlesztettek egy új szabványt, amely nemcsak 32 GB-ig növelte a kártya kapacitását, hanem megkétszerezte a kártyák teljesítményét is, lehetővé téve a sokkal gyorsabb olvasási és írási sebességet. Ezt a szabványt „Secure Digital High Capacity” elnevezéssel jelölték meg, jelezve a kártyák megnövelt kapacitását. (Lásd HC a képen.)

Sajnos a kamerák és a számítógépek régebbi SD-kártyaolvasói nem voltak kompatibilisek az SDHC-kártyákkal, amíg az alapszoftvert (firmware) nem frissítették az új kártya-szabvány támogatására. Az SDHC-memóriakártya-olvasók viszont visszafelé kompatibilisek voltak, mind az SD-, mind az SDHC-memóriakártyákat képesek olvasni.

Az SDHC-kártyákat meglehetősen gyakran találjuk meg a piacon, bár a nagyobb SDXC-kártyák hamarosan kiszoríthatják azokat.

SD extra kapacitás (XC – Extended Capacity)

Secure Digital High Capacity Card SDXCA 32 GB-os maximális kapacitás (amely főként a korlátozott FAT32 fájlrendszer következménye) és az újabb eszközök miatt, amelyek sokkal több adatot továbbítanak, különösen a nagy bitsebességű videók rögzítésekor, ideje volt egy továbbfejlesztett szabványra áttérni, így aztán megjelent a kiterjesztett kapacitás (SDXC).

A kártyakapacitást az elméleti 2 TB-os maximumra (2048 GB) növelték, és a fájlrendszert átváltották az exFAT-ra, amelyet a Microsoft fejlesztett ki. A legújabb SDXC szabványok nagyon robusztusak, lehetővé téve a nagyon gyors átviteli sebességet akár 312 MB/sec-ig az UHS-II buszon keresztül.

MicroSD / MicroSDHC / MicroSDXC

A MicroSD memóriakártyák azért születtek, mert az eddig felsorolt SD-kártyák túl nagyméretűek voltak a mobiltelefonokhoz. A kezdetben a SanDisk által kifejlesztett MicroSD-t később az SD kártya társaság átvette és szabványosította. 2005-ben jelentette be ezt a formátumot.

A kezdeti MicroSD memóriakártyák lassúak voltak és kapacitásuk 2 GB-ra korlátozódott a FAT16 fájlrendszer miatt, akárcsak az SD-kártyáké. Az SD kártya társaság azonban gyorsan kiadta az új generációs SDHC kártyákat, eltörölve ezeket a korlátokat. Az SDXC bevezetésével, amely kihasználja az exFAT fájlrendszert, lehetővé vált 32 GB-nál nagyobb kártyák készítése sokkal nagyobb olvasási és írási sebességgel.

A MicroSD kártyák kis méretük miatt gyorsan népszerűek voltak a hordozható készülékek gyártói körében – ezek a kártyák a mai piacon elérhető legkisebb memóriakártyák, és ezeket átvette sok mobiltelefon- és táblagépgyártó.

Memóriakártya sebesség-osztályok

Az SD kártya társaság kifejlesztett egy módszert az SD kártya sebességének a „Speed Class” elnevezésű meghatározására, amely meghatározza a memóriakártya által biztosított minimális szekvenciális írási sebességet.

Ezen felül van egy buszsebesség is, amelyet általában úgy definiálnak, mint “UHS”, amely azt az elméleti maximumot mutatja, amelyet egy kártya a buszon keresztül képes nyújtani. Vannak UHS sebességosztály és videósebességi osztály specifikációk, amelyek még tovább határozzák meg a minimális szekvenciális írási sebességet. Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk a különböző busz interfészeket és azok korlátait. Az alábbiakban egy rövid táblázat foglalja össze a különböző busz interfészeket és azok lehetséges potenciális sebességét:

Busz interfész Kompatibilis memóriakártyák Max buszsebesség
High Speed SD, SDHC, SDXC 25 MB/sec
UHS-I SDHC, SDXC 104 MB/sec
UHS-II SDHC, SDXC 312 MB/sec
UHS-III SDHC, SDXC 624 MB/sec

Mint láthatjuk, nagy különbség van a High Speed, UHS-I, UHS-II és UHS-III kártyák között a maximális buszsebesség szempontjából. Míg az eredeti kártyák meglehetősen korlátozottak voltak, 25 MB/sec sebességgel, az UHS-I busz interfész ezt 104 MB/sec sebességre emelte, és az újabb UHS-II busz képes ezt a potenciált megháromszorozni 312 MB/sec sebességre. A legújabb UHS-III szabvány nagyon új, de lehetővé teszi az őrült elméleti sebességet akár 624 MB/sec-ig.

Fontos megérteni, hogy a nagyobb buszsebességű kártyákhoz olyan memóriakártya-olvasó/-író is szükséges, amely támogatja a buszsebességet. Például, ha memóriakártyát vásárlunk UHS-II busz interfésszel, akkor a fényképezőgép memóriakártya nyílásának is UHS-II kompatibilisnek kell lennie, különben teljesítmény- és megbízhatósági problémákat tapasztalunk. Ugyanez vonatkozik a számítógép memóriakártya-olvasójára is – az UHS-II kompatibilisnek is kell lennie a nagyobb sebesség támogatása érdekében.

A busz interfészen kívül más sebességosztályokat is találunk. Most nézzük át ezeket:

Minimum Írási Sebesség Sebességosztály UHS sebességosztály Video sebességosztály
2 MB/sec SD Class 2  Class 2 (C2)
4 MB/sec SD Class 4  Class 4 (C4)
6 MB/sec SD Class 6  Class 6 (C6) Video Class 6  Class 6 (V6)
10 MB/sec SD Class 10  Class 10 (C10) UHS Class 1  Class 1 (U1) Video Class 10  Class 10 (V10)
30 MB/sec UHS Class 3  Class 3 (U3) Video Class 30  Class 30 (V30)
60 MB/sec Video Class 60  Class 60 (V60)
90 MB/sec Video Class 90  Class 90 (V90)

Nos, ezeket a jelöléseket találjuk meg a legtöbb SDHC és SDXC memóriakártyán. Vessünk egy pillantást egy valódi memóriakártyára, és nézzük meg, hogy mi értelme van a rajta található információnak:

 1. SD Memory Card InfoMaximális olvasási sebesség – Ez a maximális olvasási sebesség, amelyet a memóriakártya képes megabájt / másodpercben (MB / sec). Felhívjuk figyelmét, hogy az írási sebességet ritkán teszik közzé a memóriakártyákon, és ezeket az információkat a memóriakártya kézikönyvében vagy a felsorolt ​​specifikációkban kell megtalálni. Ebben az esetben az SD kártya maximális olvasási sebessége 300 MB / sec.
 2. SD memóriakártya típusa – A memóriakártya címkéin meg kell találnia a védett SD kártya logóit is, amelyek jelzik, hogy a kártya SD, SDHC vagy SDXC típusú. Ebben az esetben ez egy SDXC memóriakártya.
 3. UHS buszsebesség – Az UHS buszsebességet gyakran közvetlenül a memóriakártya címkéin is közzéteszik. Ha ez egy UHS-I kártya, akkor csak a római számot fogja látni (I), míg ha ez egy UHS-II kártya, akkor a második (II) római számot fogja látni, mint a fenti kártya esetében.
 4. SD sebességosztály – Ez a szám jelzi, hogy milyen SD sebesség osztály kártya, a fenti táblázatban. A fenti esethez hasonlóan az összes modern SD-kártyát minimum 10-ig kell besorolni, ami garantálja a minimum szekvenciális írási sebességet 10 MB / sec.
 5. UHS sebességosztály – Az UHS buszsebesség mellett az UHS sebességosztály címkét is megtalálja. Ebben a példában látom, hogy ennek a U3 címkének köszönhetően a kártya minimum 30 MB / sec írási sebességgel rendelkezik.
 6. Memóriakártya kapacitása – A memóriakártya kapacitása általában nagy számban jelenik meg. Mint itt látható, ennek a memóriakártyának a teljes kapacitása 128 GB.Maximális olvasási sebesség

Memóriakártya márkák

A mai napig számos különféle memóriakártya-társaság gyárt memóriakártyákat. Néhányuk valóban memóriakártyákat gyárt, míg mások ugyanazokat az OEM alkatrészeket használják, és egyszerűen csak becsapják saját címkéiket. Az iparág legnagyobb nevei: SanDisk, Sony, Samsung, Transcend, Kingston, PNY Technologies, Toshiba, Verbatim és ADATA. A Lexar korábban az egyik legnépszerűbb memóriakártya márka volt, de az anyavállalata, a Micron bejelentette, hogy a Lexar nem fog többé memóriakártyákat gyártani a fogyasztók számára, így a kiskereskedelmi üzletág már nem működik.

Ami a memóriakártyákat illeti, mindig erőteljesen támogattam egy olyan márkával való együttműködést, amelyben mindig megbízhatsz. Míg a Lexar a múltban minden bizonnyal némi fejfájást okozott számomra, különös tekintettel a megbízhatatlan SD-kártyáikra, a SanDisk mindig a legjobban preferálta a memóriakártyákat, tehát ez egy olyan márka, amelyet mindig ajánlhatok az olvasóknak. Használtam a Sony és a Samsung memóriakártyáit is, amelyek ára nagyon kedvezőnek bizonyult…

Ha előretekintünk a jövőbe, és kíváncsi vagyunk arra, hogy melyik memóriakártya-formátum biztonságos a jövőre nézve és életben marad, azt állítanám, hogy csak kettő van:

 • SanDisk
 • Samsung

Vásárolj olcsón memória kártyát.

Nem működik az SD kártya?

Létezik magyar nyelvű memóriakártya helyreállító program.

Peter

%d bloggers like this: