Törött okostelefon kijelző javítás házilag

törött okostelefon képernyő

Eltörött a telefonod kijelzője… Hogyan lehet olcsón megjavítani?

Nemrégen leejtettem a telefonomat és betört. Megnéztem, hogy mennyibe kerül kicserélni a törött kijelzőt (Vernee). Több mint 20.000 Ft. Egyes Samsung telefonoknál az LCD kicserélés költsége akár 70.000 Ft is lehet.

Az üveg, a digitalizáló, az érintőképernyő és az LCD közötti különbség

Általánosságban az iPod, az iPhone, okostelefon és a tablet képernyőjében három kulcsfontosságú összetevő található. A megoldáshoz először tisztán kell definiálnunk ezeket a rétegeket:

1. réteg: Üvegpanel – a legfelső réteg
2. réteg: Digitalizáló (érintőképernyő néven is ismert) – közvetlenül az üveg alatt található és össze van vele olvasztva
3. réteg: LCD – A digitalizáló alatt

Üveg – A legkülső réteg az üveg, jellemzően egy milliméternél is vékonyabb. Ha leejted a készüléket, a repedt üveg bonyolult pókhálóhoz hasonlít.

Digitalizáló – A digitalizáló közvetlenül az üveg alatt található. Az elektromos tér az, ami reagál az érintésre. Ha ujjhegyeddel megérinted a képernyőt, vagy áthúzod rajta, a puszta érintés az eszköz központjába történő adatbevitelként működik. Ha a készülék nem reagál az érintésre, új digitalizálóra van szükség. A digitalizáló olyan elektromos mechanizmus, amely az üvegborítóval össze van kötve; így ha ki kell cserélni a digitalizálót, akkor ki kell cserélni az üveget is, és fordítva.

Érintőképernyő – Az érintőképernyő kifejezés a digitalizáló kifejezéssel felcserélhető. Gyakran láthatjuk a Digitalizáló érintőképernyő (Digitizer Touch Screen) kombinált kifejezéseket javítási szolgáltatásként vagy temékként.

LCD – Az LCD a folyadékkristályos kijelző angol rövidítése. Az LCD az üveg alatt látható vizuális összetevő, amely megjeleníti a képet a képernyőn. Ez már jól ismert a korábbi laptopokról.

Az AjándékSzigeten keresztül meg lehet rendelni a javításhoz szükséges alkatrészeket.

Figyelmeztetés: Függetlenül attól, hogy mennyire vagy a techhez hozzáértő, a csináld magad javítások mindig a készülék károsodását eredményezhetik, és valószínűleg érvénytelenné teszik a jótállási és biztosítási igényeket. Csak akkor végezz javítást, ha tudod, mit csinálsz, és elfogadod a kapcsolódó kockázatokat, mielőtt megpróbálod kicserélni a mobiltelefon képernyőjét. A javítások megkezdése előtt mindig győződj meg arról, hogy a készüléket kihúztad és kikapcsoltad.

Melyik alkatrészt akarjuk kicserélni?

Nyilvánvalóan ha az LCD nem rongálódott meg, akkor elég a digitalizálót kicserélni. Ez az alkatrész olcsóbb, ám kicserélése hajszárítóval történő melegítést igényel, ami kényes művelet, több kézügyességet igényel.

Ha az LCD megrongálódott, akkor ki kell cserélni az LCD-t a digitalizálóval együtt, ami drágább, viszont könnyebb. Ha úgy érzed, hogy a hajszárító használat számodra nehézséget okoz, akkor javasolt a teljes LCD kicserélése.

Ha sikerült kicserélni a kijelzőt, egy jófajta tokkal és óvatossággal megvédheted a készüléket.

Az érintőképernyő kicserélése

1. lépés: Szereld szét a telefont

A csavarhúzó az egyik eszköz amire szükséged lesz. A másik a kék műanyag háromszög. Sajnos nem ismerem a nevét, de a műanyag alkatrészek szétszerelésére használják, mivel nem hagy semmilyen nyomot.

A telefon szétszerelése általában elég egyszerű. Csak távolítsd el a hátlapot, majd vedd ki a csavarokat.

touch screen01

Ezt követően használd a műanyag háromszöget, a telefon felnyitásához.

Keressen egy apró “lyukat” az oldalakon, majd nyomd bele a háromszöget. Kinyílik.

touch screen02

Ezután vedd ki az akkumulátort és az érintőképernyő csatlakozókábelét. Legtöbbször a telefon tetején van.

touch screen03

touch screen04

2. lépés: Távolítsd el a törött üveget

Ez a legnehezebb része. Ha ezt rosszul csinálod, soha többet nem lesz kép a telefonodon.

Ha TFT vagy LCD képernyője van a telefonodnak, a kockázat nem nagy. De ha a telefonnak LED-kijelzője van, légy nagyon óvatos. Ha egy LED-es kijelzőt bármilyen kis erővel megérinted, akkor összetörik.

Az üveg két oldalsó szalaggal van csatlakoztatva. Távolítsd el ezt, és a képernyő kiesik.

A szalag eltávolítását és az üveg leválasztását műanyag játékkártyával lehet elvégezni. A játékkártya elég vékony ahhoz, hogy feférjen a telefon és az üveg közé, és elég kemény ahhoz, hogy a szalagot lehúzza. Kezdjük úgy, hogy behelyezzük a kártyát a telefon alsó sarkába, és kezdjük el belenyomni.

touch screen05

A legbiztonságosabb módszer ebben az esetben az, hogy az egyik szabad sarokba illeszted a játékkártyát, és elkezded befelé nyomno. Dolgozz felfelé, miközben érzed, hogy a szalag feladja.

3. lépés: Helyezd be az új üveget

A képernyő most már levált. Távolítsd el a régi szalagot, amennyire csak lehet a telefon oldalán, hogy az új üveg jól illeszkedjen a telefonba.

Először távolítsd el a belső védőfóliát az üvegről.

Nyomd át az érintőképernyős kábelt a telefonon, mielőtt hozzányomnád az üveget.

Helyezd a kábelt a megfelelő helyre, majd rakd be az akkumulátort a telefonba.

Teszteld a telefont, hogy még működik.

4. lépés: A telefon összeszerelése

A telefon összeszerelése az ellenkezője a szétszerelésnek. Tedd vissza a csavarokat, és reméld a legjobbat.

Remélhetőleg a telefon jól működik, és az üveg sima, és ami a legfontosabb, az érintőképernyő újra működik.

Huawei Y5 (2018) kijelző csere

Fixity-nél 19.900 Ft-ba kerül a Huawei 2018 kijelző cseréje.

Huawey Y5 2018 kijelző megrendelése

iPhone kijelző megrendelése AliExpresszről

Ha szükséged van bármely más kijelzőre, kérlek jelezd a megjegyzéseknél.

Peter

Szunti - 2020-07-19

Köszönöm hasznos volt.

Megjegyzések lezárva

%d bloggers like this: