Vám és ÁFA külföldről rendelt termékekre

made in china

Megjegyzés:

Az alábbi cikk tartalma saját kutatáson alapul, tájékoztató jellegű és nem tekinthető hivatalos tanácsnak. Az alábbi adatokból származó semmilyen kárért vagy költségért nem vállalunk felelősséget.

Az AliExpress vám-kötelezettségek, a Wish-sel egyetemben, az alábbiak alapján kerülnek elbírálásra a magyar hatóságok által.

Az EU-n kívülről rendelt termékek esetében 22 Euró (kb. 25 dollár) az értékhatár, mely alatt nem kell ÁFÁ-t fizetni.

Azonban nemrégi tapasztalat azt mutatja, hogy már nem ezt az értékhatárt veszik figyelembe, hanem kb. 42 dollár felett szabják csak ki az ÁFÁ-t.

A NAV által hivatkozott törvény a következő:

2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni”

A törvény teljes szövege, Uniós vámjog

A NAV megerősítette hogy valóban alkalmazniuk kell ezt a szabályt. Így minden olyan esetben, ahol 10 Euró vagy kisebb a kiszabott teher, azt el kell engedniük. 10 Euró ÁFA az 37 Eurós rendelésnek felel meg, ami dollárra átszámolva kb. 43 dollár.

  • A törvény Euróban adja meg az értékhatárt, így a dollár és forint érték árfolyam függvényében változik.
  • Ha mégis kiszabnák az ÁFÁ-t, a törvényre hivatkozva kérni lehet a kiszabott összeg elengedését.
  • 150 Euróig a küldemény vámmentes, de 27% ÁFA terheli
  • 150 Euró felett 2,5% a vám + 27% az ÁFA

Tudni kell még, hogy a szállítást végző cég vámügynöki szolgáltatást végez és ezért díjat számol fel. (Ez jelen esetben a postánál 3,000 Ft, a DHL-nél 6,300 Forint vámügyintézési díjat jelent.)

Meg kell említenem hogy a Magyar Posta oldalán olvasható közlemény a  Postai vámügynöki szolgáltatásról ellentmond a fentieknek.

Lásd: Postai vámkezelés lépésről lépésre, DHL vámkezelési szolgáltatások

Peter

%d bloggers like this: